Γαλλία: Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μακρόν;

Μετά την επανεκλογή του, ο Γάλλος πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ φαίνεται να έχει αποσυρθεί στην κρατική βίλα των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, σε μία λίμνη στις Βερσαλλίες καθώς δεν διαφαίνεται ακόμα ζήτημα ανασχηματισμού της υπάρχουσας κυβέρνησης, η οποία άλλωστε ο ίδιος έχει διορίσει. Το ζήτημα θα ανακύψει πιθανόν στις αρχές Μαΐου, πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Μακρόν για την επόμενη πενταετία.

Στο μεταξύ οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις δημιουργούν κλίμα αναβρασμού στην γαλλική πολιτική σκηνή με βασικό αντικείμενο της διακομματικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Στην ακροδεξιά πολιτική πτέρυγα εξετάζεται η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της Μαρίν Λεπέν και του Eρικ Ζεμούρ. Προς το παρόν το τοπίο παραμένει θολό, κυρίως δε μετά το χθεσινό «καρφί» του Ζεμούρ ότι εδώ και 50 χρόνια οι Λεπέν χάνουν στις εκλογές.

Ενώ στον χώρο της αριστεράς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Οι πιθανότητες πραγμάτωσης μιας τέτοιας πολιτικής συμμαχίας φαντάζουν σαφώς περισσότερες.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά πάσα πιθανότητα θα αναμείνει την έκβαση αυτών των διαβουλεύσεων και στη συνέχεια θα καταλήξει σε αποφάσεις ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο που θα λάβει η δίκη του προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών», αναφέρει το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό αποχής στις γαλλικές εκλογές ήταν συντριπτικό. Μετά από μια «σκοτεινή» περίοδο για την Γαλλία με έντονες τις κοινωνικές αντιδράσεις γύρω από θέματα όπως: τα κίτρινα γιλέκα, η υπόθεση Σαμουέλ Πατί, η καταστροφή της Νοτρ Νταμ, η πανδημία του νέου κορονοϊού και ο πόλεμος την Ουκρανία, η αποχή άγγιξε το 28%.

Έτσι το ερώτημα: τι θα κάνει ο Γάλλος πρόεδρος όταν επιστρέψει από τις διακοπές του στις Βερσαλλίες, τίθεται επιτακτικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί